Известие

Collapse
No announcement yet.

Проблем с компресора на климатика на 147

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Проблем с компресора на климатика на 147

Здравейте,
    явно жегите не понесоха добре на Алфата. Колата е 147 1.9 JTD. Отдавна не съм и сипвал фреон и обмислях тези дни да отида. Но днес ми направи впечатление, че като е пуснат климатика двигателя се мъчи и компресора просто не иска да включи. При изключен климатик този звук липсва. Качил съм клипа долу, за да се ориентирате горе долу от звука. Радиатора е сравнително чист, има няколко боклука, но не е запушен със сигурност. От какво може да е проблема?

http://vbox7.com/play:79eb193e33

Първоначално публикувано от MJ23 Покажи съобщение
    Здравейте,
    явно жегите не понесоха добре на Алфата. Колата е 147 1.9 JTD. Отдавна не съм и сипвал фреон и обмислях тези дни да отида. Но днес ми направи впечатление, че като е пуснат климатика двигателя се мъчи и компресора просто не иска да включи. При изключен климатик този звук липсва. Качил съм клипа долу, за да се ориентирате горе долу от звука. Радиатора е сравнително чист, има няколко боклука, но не е запушен със сигурност. От какво може да е проблема?

http://vbox7.com/play:79eb193e33
    Това болднатото не го разбрах. Щом двигателят се мъчи и се появява по-различен звук, когато климатикът е включен, значи компресорът все пак е зацепен (включен).

Какво означава тогава "компресора просто не иска да включи"

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

Означава, че толкова и разбирам Целият проблем идва от този звук, който се чува на клипа.

Comment

Ако е сигурно това, че звукът го има само при пуснат климатик, това вероятно означава:

1 - Компресорът се включва.

2 - В системата има някакво количество газ. Иначе компресорът не би се включил.

Звукът може да е от разбит компресор, но може и да е от електрическия съединител, който започва да трака или приплъзва.

Накратко - трябва да се разглоби за да се разбере, къде точно е проблемът.
        Last edited by ecotronic; d.m.y г., 14:05.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

Накратко като техически неграмотен тип, да я закарам на майстори, които разбират от това. Благодаря за съвета!

Comment

Първоначално публикувано от MJ23 Покажи съобщение
            Накратко като техически неграмотен тип, да я закарам на майстори, които разбират от това. Благодаря за съвета!
            Най-добре при майстор на климатици. Той, освен всичко останало ще може да премери изходното налягане на компресора и по това да се ориентира, дали се касае за разбит лагер, съединител или проблем в самия компресор.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

Закарах я, оказа се че имам 430 гр. фреон при 600. Отделно от водния радиатор ми тече антифриз... Сложиха някаква течност да я карам на пуснат климатик 1 седмица и да я закарам и да проверят вече от какво е проблема.

Comment

430 от 600 е 2/3 пълно, което означава , че нямаш теч на фреон и проблема е както са описали колегите по-горе - нещо разбито. Иначе това количество е достатъчно да работи климатика.
                Alfa Romeo 146 1.9 JTD 105+++ EX
                Peugeout 2.2 HDI 133+++
                Alfa 159 +++ next

Comment

Първоначално публикувано от ivo_63 Покажи съобщение
                  430 от 600 е 2/3 пълно, което означава , че нямаш теч на фреон и проблема е както са описали колегите по-горе - нещо разбито. Иначе това количество е достатъчно да работи климатика.
                  Аз пък се чудя как така при една затворена система , ще липсва 1/3 от Фреона и да няма теч.
                  Alfa Romeo 156 2.4JTD , 156 SW 2.4 JTD ,156 SW 1.9 JTD , 156 SW 1.9 JTD Q4 ,147 1.9 JTD

Comment

Ами като не му правиш ревизия с години, винаги има загуби. Като не даваш 20-30 лв годишно за ревизия и допълване на 5-6 година даваш 300 лв и готово.
                    Иначе ако има теч фреона си заминава за доста късо време.
                    Peugeout 2.2 HDI 133+++
                    Alfa 159 +++ next

Comment

Първоначално публикувано от ivo_63 Покажи съобщение
                      Ами като не му правиш ревизия с години, винаги има загуби. Като не даваш 20-30 лв годишно за ревизия и допълване на 5-6 година даваш 300 лв и готово.
                      Иначе ако има теч фреона си заминава за доста късо време.
                      Явно има различно разбиране за думичката ТЕЧ.Факт е че има липса на фреон.Щом трябва всяка година да се дозарежда значи има проблем.Друг е въпроса да ли искаме да се изръсим повече пари за ремонт или да си дозареждаме. Масово се прави второто.
                      Alfa Romeo 156 2.4JTD , 156 SW 2.4 JTD ,156 SW 1.9 JTD , 156 SW 1.9 JTD Q4 ,147 1.9 JTD

Comment

Фреона има много малки молекули, които минават през стените на гумените маркучи и затова при колите има загуби в течение на годините.
                        Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
                          Фреона има много малки молекули, които минават през стените на гумените маркучи и затова при колите има загуби в течение на годините.
                          Това ми е ясно.Но ще се съгласиш ли с това обяснение че ако трябва всяка година да дозареждаш 100-150-200 гр. Е нещо нормално ?На моята всяка пролет и слагам 150-200гр. Знам къде ми е проблема, но ме мързи да си го отстраня. Определено не е в маркучите.

Comment

Първоначално публикувано от alfista 96 Покажи съобщение
                            Това ми е ясно.Но ще се съгласиш ли с това обяснение че ако трябва всяка година да дозареждаш 100-150-200 гр. Е нещо нормално ?На моята всяка пролет и слагам 150-200гр. Знам къде ми е проблема, но ме мързи да си го отстраня. Определено не е в маркучите.
                            Зависи колко са качествени маркучите, 200 грама е твърде много. Последно зареждах фреон преди 5 години и си работи идеално. Преди да я заредя работеше добре и след зимата вече не беше добре, все едно беше изтекъл фреона, а системата имаше налягане. И я вакуумирахме, сложихме кантара, наляхме фреон и масло и си работи до сега.
                            Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

В инструкцията пише - на всеки 2 години- дозареждане, разбира се има късметлии които дозареждат 100 гр на 10 години.
                              Иначе колегата е обяснил за молекулите, но който има клима с плазмена защита на маркучите няма от какво да се притеснява.
                              Peugeout 2.2 HDI 133+++
                              Alfa 159 +++ next

Comment

Working...
                              X